Ajoankkurin käyttö

Käytännön veneilykurssilla käytiin tänään läpi ajoankkurin, tai toiselta nimeltään laahusankkurin, käyttöä. Ajoankkurihan on pakollinen varuste moottoriveneille katsastusluokissa 1 ja 2 mutta purjeveneille ei, sillä myös purjeita voi käyttää tarvittaessa ajoankkurina.

Ajoankkurin tarkoituksena on hätätilanteessa kääntää veneen keula tuuleen, vähentää keinutusta aallokossa ja hidastaa veneen nopeutta. Hätätilanteena voisi olla vaikka kovalla tuulella sattuva moottoririkko. Mikäli veneen normaali ankkuri ei pidä tai on liian syvää normaalille ankkurille ja jos vaikka vielä rantakivikko uhkaa lähestyä liian nopealla vauhdilla, on ajoankkurista hyötyä.

Ajoankkureita on tarjolla monenlaisia mutta on ajoankkuri tulisi valita sopivan kokoisena omaan veneeseen veneen pituuden mukaan. Ajoankkuri on jonkinlainen kartion mallinen pussi, jonka molemmissa päissä on reiät. Veden virtaus pussin läpi hidastaa veneen liikettä ja kääntää veneen keulan kovalla tuulella kohti tuulta ja aaltoja vastaan.

ajoankkuri

Ajoankkuri kiinnitetään pitkään köyteen. Köyttä voi olla esimerkiksi 50 metriä. Ajoankkuripussin suulla on köydet kiinnitettyinä toisiinsa ja näihin köysiin kiinnitetään muutaman kilon kokoinen paino (3-6 kg) sekä pari lepuuttajaa kelluttamaan tuota samaa kohtaa. Ajoankkuri lasketaan veneen keulasta. Pussi avautuu vedessä ja alkaa laahata ja hidastaa vauhtia kovassa tuulessa ja aallokossa. Aikas kätevää. Me käytimme painona vanhaa sammutinta mutta ehkä suosittelisin varaamaan ajoankkuria varten samaan pussiin valmiiksi sopivan painon. Ei tarvitse sen kanssa sitten olla kekseliäs ideanikkari enää hätätilanteessa.

Kurssilaiset saivat ankkurin hienosti laskettua ja kyllä se vene hieman tuuleen kääntyikin vaikka ei niin kova keli ollutkaan. Loistosuoritus siis. Muutenkin päivä oli mahtava vesillä olemiseen vaikka  ei omalla veneellä mentykään. Sää suosi kyllä kurssilaisia ja hienosti meni myös kaikki manööverit! Hyvä miehet!

IMG_5052-Edit
Vesillä oli paljon kaikenlaisia menopelejä.

IMG_5047-Edit
Meripelastusseuran miehetkin olivat matkalla.

IMG_5043-Edit
Kurssilaiset pääsivät myös testaamaan pilssipumppua. Sellainen löytyy Mustalahden satamasta.

IMG_5006-Edit
Ajoankkurin valmisteluja ja solmujen treenausta ihan käytännössä.

IMG_5010-Edit
Ajoankkuri ja siihen löytynyt paino eli vanhaksi mennyt sammutin.


Ajoankkuri lasketaan keulasta ja annetaan täyttyä vedellä.

IMG_5024-EditIMG_5032-Edit
Ajoankkurissa on kiinni paino ja pari lepuuttajaa kellukkeena

IMG_5026-Edit

IMG_5016-Edit

IMG_4995-Edit

IMG_4997-Edit

Kirjoittajan tiedot

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?