Kesän ensimmäinen purjehdus

Kesän ensipurjehdus tehtiin oikeastaan jo lauantai-iltana, kun Orvokki siirrettiin kotisatamaansa eli Naistenlahteen mutta tuo oli niin nopea rykäisy pimenevässä illassa, ettei siitä oikein jälkipolville jäänyt mainittavaa. No pari kuvaa kuitenkin, jotka todistaa purjeidenkin olleen ylhäällä. Tuossa muuten purjeita nostaessa huomattiin pikkuruinen ongelma. Nimittäin vaikka kuinka varovaisia oltiin taas windeksin kanssa maston nostossa, niin kerran se pääsi osumaan nosturiin. Tuolloin katsottiin, että ei käynyt kuinkaan, mutta purjeita nostaessa havaittiin, että tuuli tuli eri suunnasta kuin, mihin windex osoitti. Toinen sakarahan oli tietysti vääntynyt ja windeksin neula ei pääse kiertämään koko kierrosta. Pitihän sitä nyt jotain sattua tuollekin. Pitänee kesällä kiivetä nosturiin ja säätää tuo kuntoon.

tampereensi-purjehdus2tampereenkylpyla tampereenkylpyla2

Varsinainen ensimmäinen kunnon purjehdus tehtiin sitten sunnuntaina kaikkia sääennustuksia uhmaten. Aamulla katseltiin taivaalle ja todettiin, että sää näyttää sen verran hyvältä, että voitaisiin tehdä pikkulenkki läheiseen Pallosaareen grillailemaan. Lähikaupasta nopeasti makkarat ja pottusalaatit kassiin ja veneelle. Sää oli varsin kuuma ja taisimme olla hieman erikoinen näky kaupungilla varsin raskaiden purjehdusvermeidemme kanssa. Ei tullut mieleenkään, että ulkona olisi ollut niin paljon kuumempi kuin edellispäivinä.

Orvokki laitettiin valmiiksi ja tuulen näyttäessä hyvältä, nostettiin purjeet heti sataman ulkopuolella. Matkaa tehtiin radio Grooven letkeän kesämusiikin rennossa tunnelmassa kunnes tunnin matkan jälkeen tuuli loppui kokonaan ja jäimme kellumaan ulapalle. Moottori käyntiin ja köröteltiin loppumatka saareen.

purjevene
Matkalla oli muitakin menijöitä

Viime kesänä koitimme rantautua huonolla menestyksellä saaren länsipuolelta, joten nyt pienten esiselvitysten seurauksena tiesimme paremmin koittaa saaren pohjoisrantaan. Ranta näytti varsin syvältä, joten heitimme ankkurin veteen ja annoimme veneen lipua hiljalleen kohti rantaa. Hommahan meni niinkuin Strömsöössä ja olimme kerrasta rannassa. Samalla päästiin kokeilemaan meidän kalliokiiloja, jotka toimi loistavasti keulakiinnitykseen.

pallosaaren-maisemakalliokiipeily

Ranta oli varsin jyrkkä ja kallio vielä talven jäljiltä märkä, joten kipuaminen ylös tuotti varsin haasteellisia hetkiä. Käväsimme ensin katsastamassa nuotiopaikan ja sen jälkeen palasimme veneelle hakemaan ruokia. Siinä tuli samalla mieleen viritellä köysi kallion päälle, jonka avulla voisimme kiskoa itsemme turvallisesti tavarakassien kanssa ylös. Ja näin tietysti tehtiin. Köysi osottautui varsin loistavaksi apuvälineeksi.

rantavesipallosaaressametsassakivia2kiuas
grillin-sytytys

Päästiin testaamaan uutta superkuumaa sytytintä, jonka kanssa grillibriketti lähti ilosesti muutamassa sekunnissa palamaan. Enää ei tarvi kovalla tuulella huolestua, jääkö makkarat kylmiksi.

grillivalmistelugrillailu-rantakalliollagrilliruokaa

Sää oli kuuma ja aurinkoinen. Välillä muutamia paatteja päristeli ohitsemme grillaillessa. Kesä on kyllä kivaa. Veneily ja grillikausi on virallisesti avattu. Paluumatkalle lähtiessä näytti, että koko matka mentäisiin moottorilla mutta vain 5 minuutin jälkeen alkoi pientä tuulen virettä näkyä vedenpinnalla ja kohta painettiin melkein 7 solmun vauhtia kohti kotisatamaa. Aaltoja ei ollut lainkaan ja tuuli todella sopiva. Paluumatka oli varsinaista iloa. Nyt uusia retkiä suunnittelemaan.

ruokailuvälineet

Kommentit 6

Kirjoittajan tiedot

 1. Nora Järvi

  Hei,
  Olipa kiva löytää blogisi, kiitos kommenttisi ”Kuinka purjehtijaksi tullaan” -blogissa! Hyvää purjehduskautta! Meillä alkoi kausi myös sunnuntaina. Oma blogini on http://entajosalkaisit.blogspot.fi/, jos haluat käydä kurkkaamassa.

  • Kiva, että piipahdit! Minäpä tulen myös visiitille sinun blogiisi. Se ei ole ennalta tuttu.

 2. Moikka
  Ihania kuvia, varsinkin naistenlahti näytti todella hienolta.
  Onnea purjehduskauden aloituksesta 🙂
  Moikkaillaan Nässyllä 🙂

  • Kiitos Viherrys. Nyt muuten vasta huomasin, että olen aina lukenut nimimerkiksesi Viserrys. Anteeksi! Moikkaillaan juu. Meidän veneen ainakin tunnistaa hyvin tuolla vesillä, kun on Saksan lippu mastossa. Ei taida olla montaa sellaista Näsijärvellä 🙂

 3. Mukavaa veneily- ja grillikauden aloitusta! Pallosaaressa mekin olemme kerran pari käväisseet, myös kerran talvella.

  • Kiitos ullao! Ollaan kovin innokkaina lähtemään veneretkille ja tuo pallosaaren valloitus oli oikein oiva aloitus kesälle. Nyt toivotaan vain suotuisia tuulia ja auringon täyttämiä päiviä.

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?