Kesän veneilykurssien suunnittelua

Kesä tulee nopeammin, kun asettaa itselleen työtehtäviä, jotka pitäisi hoitaa ennen kesää. Veneilykurssitkin alkavat pian jäiden lähdön jälkeen ja nyt olemme talven pimeinä iltoina jo kovasti suunnittelemassa tulevia kesän kursseja. Näyttää siltä, että jälleen kerran on mukavan kuulloista ohjelmaa tarjolla kesän kurssilaisille!

Neitsytkari Näsijärvi

Käytännön veneilykurssi on loistava tapa päästä kiinni käytännön veneilytaitoihin. Näille kursseille voi tulla sellainenkin, joka ei veneessä ole koskaan ollutkaan mutta on kiinnostunut oppimaan. Olemme olleet mukana jo useana kesänä Tampereen Navigaatioseuran kursseilla ja viime kesänä alkoi opetuspesti, joka on nyt saamassa jatkoa tulevan kesän osalta.

Touko- ja kesäkuussa käytännön veneilyä voi opetella käytännön venekurssilla. Kurssilla käydään läpi veneilyn perusasioita ja tehdään paljon käytännön veneilyharjoituksia. Kaikki osallistujat pääsevät harjoittelemaan niin paljon kuin haluaa ja tavoitteena on saada vasta-alkajillekin tuntumaa veneen käsittelyyn. Eli käytännön venekokemusta ei tarvita tälle kursseille yhtään vaan aikaisemmin vain maalla liikkunut pärjää loistavasti ja aina on mukana henkilöitä, jotka eivät veneessä ole koskaan olleet. Kurssin ohjelmaan mahtuu veneen kuljettamista, veneen ohjaamista laituriin, springikäännöksiä, tankkausta ja muita veneilyssä käytettyjä manöövereitä. Lisäksi harjoitellaan mies yli laidan tilanteita ja ajoankkurin käyttöä sekä veneen ankkurointia ja kiinnittämistä erilaisilla veneilysolmuilla. Mukana on aina ollut reipasta porukkaa! Täytyy myöntää, että mukavinta on, kun ei tarvitse pelätä veneen turmelemista, jos ei ihan paatti pysykään hanskassa. Seuran vene Navis on vahvaa tekoa vaikka sillä hieman laituria raapaisisikin. Mukavinta kurssin antia lienee viikonloppuretki Näsijärvellä.

VarjotPallosaariHätäraketin laukaisuErilaisia heittoliinojaHeittoliinan käyttöäHätäsoihdun käyttö

Loppukesästä elokuussa Tampereen Navigaatioseuran veneilykursseihin liittyy venepäällikkökurssi. Venepäällikkökurssille voi osallistua, mikäli on suorittanut saaristolaivurin tutkinnon. Mielummin olisi hyvä olla rannikkolaivuritutkinto suoritettuna mutta nuo asiat voidaan käydä kurssin puitteissa läpi eli se ei ole ehdoton vaatimus. Tuo venepäällikkökurssi on ehdottomasti ollut omalta kohdaltani paras käytännön veneilyyn opettava kurssi. Kurssi sisältää valtavasti käytännön veneilyyn liittyvää tietoa ja kurssin aikana käydään läpi päällikön vastuita, sään tarkkailua, reittisuunnittelua ja ensiaputaitoja sekä tietysti käytännön navigointitaitoja testataan erilaisten veneretkien aikana. Viime kesänä tutustuttiin myös pelastuslaitoksen toimintaan ja tiloihin ihan käytännössä. Yöajelut ja yönavigointi loppukesästä syyskuussa Turun saaristossa olivat ehdoton kurssin herkku. Kurssi antaa valmiudet anoa Trafilta kansainvälistä huviveneenkuljettajan lupakirjaa eli kurssista on varsin paljon hyötyä. Lupakirjat anotaan kurssin päätyttyä yhdessä eli itse ei tarvitse tuota rumbaa käydä läpi vaan koko kurssi tähtää lupakirjan saamiseen. Kansainvälistä huviveneenkuljettajan lupakirjaahan tarvitaan, esimerkiksi silloin, jos haluaa vuokrata veneitä ulkomailla ja tietysti omien taitojen petraamiseen.

Venepäällikkökurssilla voi suorittaa myös näyttökokeen purjehdustaidoista ja tuo tieto saadaan liitettyä kansainväliseen huviveneenkuljettajan lupakirjaan.

Kaikki sivun kuvat ovat tunnelmia viime kesän venepäällikkökurssilta.

Aamu sarastaa meriretkelläNavigointisuunnitelma yöretkelle Navigointisuunnitelma yöretkelleMeriretkellä Korppoossa

Suosittelen ehdottomasti noita molempia käytännön veneilykursseja. Käytännön veneilykurssi antaa hyvät lähtökohdat jatkaa päällikkökurssille. Tuntuu, että todella moni haaveilee juuri käytännön veneilytaidoista ja veneen ohjaamisesta ja menee sitten syksyllä laivurikursseille, mikä onkin sitten pelkästään navigoinnin opettelemista luokkahuoneessa ja teorian käpikäymistä. Käytännön kursseilla oppii hurjan paljon veneen käsittelyä ja käytännön taitoja ja siinä samalla helpottuvat ne monia jännittävät satamaan ja laituriin saapumisetkin. Kursseilla on aina mukana sekä miehiä että naisia ja porukkaan tutustuu hyvin kurssin aikana eli kaveria ei tarvitse ottaa mukaan, jos veneily kiinnostaa.

Kursseista saa lisätietoja ja niille voi ilmoittautua Tampereen Navigaatioseuran sivuilla. Varmasti myös muualla Suomessa löytyy vastaavia kursseja.

Kirjoittajan tiedot

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?