Kevään kunnostustöitä osa 2

Homma jatkuu. Kun pahin kerros toiselta puolelta pohjaa olevasta maalista oli saatu poistettua, niin geeli loppui niin meiltä kuin kaupastakin. Päätettiin sitten jatkaa hommaa hiomakoneella. Ihanainen pikku-Mouse käyttöön ja puolen tunnin hinkaamisen jälkeen todettiin, että vaikka koko kesä hiottaisiin, niin pohja ei tulisi valmiiksi sillä laitteella. Onneksi purjehdusseuralla oli epäkesko-hiomakone, joka saatiin sitten lainaksi. Ja taas kauppaan hankkimaan koneeseen hiomalaikkoja. Netistä tietysti taas katsottiin karkeuksia mutta kaupassa kaikki näyttää aina erilaiselta ja päädyttiin ostamaan jos jonkinlaisia versioita. Koska Mouse oli jo näyttänyt ettei karmeimmalla 40 hiomapaperilla meinannut tapahtua mitään, niin satsattiin sitten niitä 5 pakettia eli 50kpl. Onneks ylimääräset sai palauttaa takasin kauppaan. Tosin niitä ei sitten jäänytkään palautettavaksi, kun pohjan antifouling tukki laikan melkein heti ja niitä piti olla koko ajan vaihtamassa.

pohjan-kunnostus1

pohjan-hiontaa12

pohjan-hiontaa10

pohjan-hiontaa8

pohjan-hiontaa7

pohjan-hiontaa6

pohjan_kunnostusta-13

pohjan-hiontaa4

polynimuri2

Muutaman illan puurtamisen, hikoilun ja tuskailun jälkeen vanhat maalit oli saatu poistettua. Pohja näytti todella hyvältä ja vain yhdessä kohdassa oli pikkuinen hiushalkeama, jota sitten fiksattiin oikein erityisesti. Olipa helpotus, kun pohja oli saatu auki ja nähtiin, miten loistokunnossa se oli.

Netistä tongittiin noita pohjamaaleja moneen kertaan ja kun jonkun hyvän löysi niin suosittelussa sen päälle oli aina tarjolla joku muu maali. Loppujen lopuksi kun meni katsomaan sitä suositeltua maalia, niin sen päälle suositeltiin jotain muuta ja koskaan ei päästy siihen mikä maalipinta voitaisiin jättää päällimmäiseksi. Pohjaa varten hankittiin kuitenkin kuten edellinenkin omistaja oli tehnyt, Hempelin Light Primeriä ja tietysti kahta eri väriä eli valkoista ja harmaata, jotta nähtiin, mitkä kohdat oli jo saatu kertaalleen maalattua. Light primer oli myös hyvää kölin maalaamiseen ja ruosteenestomaaliksi. Maalaaminen meniki nopeammin kuin maalin poisto ja homma oli myös huomattavasti miellyttävämpää puuhaa. Kerrosten kuivumisen välillä pidettiin aina yksi vuorokausi ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Vain telineen tassujen alle ei päästy ja molemilla kyljillä on nyt tassun kokoiset palat ilman uutta pintaa. Täytyy syksyllä laittaa nekin vielä kuntoon, kun vene on saatu ylös. Jos hieman siirtää venettä pukeilla niin saa nuokin kohdat paljastettua.

maalauskerroksia

Pohjaan laitettiin useita kerroksia Primeriä ja annettiin kuivua välissä.

Pohjan maalaamisenkin kanssa meinasi tulla kiire, sillä tavoitteena oli saada vene kuntoon ennen Aegirin vanhempien saapumista kesäkuun alussa. Olihan heidän koko reissu suunniteltu niin, että päästään sitten purjehtimaan, kun he saapuvat. Kuinka ollakkaan säät eivät suosineet yhtään ja lämpötila oli lähellä nollaa toukokuussa, kun hommaa piti saada eteenpäin. Mikään ei tuntunut menevän niinkuin olis halunnut. Tu0n Light Primerin kuivumisaika oli nimittäin 14 päivää jos lämpötila oli 10 astetta ja 7 päivää, jos se oli 20 astetta. Kuivumisaika meinasi lähentyä niillä lämpötiloilla jo kuukautta! Onneksi kuitenkin toukokuun lopussa lämpötila nousi melkein 30 asteeseen ja homma saatiin sitten kuntoon viime hetkellä.

Muuten älkää jättäkö maalarinteippejä veneeseen kiinni pitkäksi aikaa ainakaan niin, että sade pääsee yllättämään! Oli muuten usean tunnin työn ja tuskan takana raaputtaa teippejä irti maalauksen jälkeen kyljistä, kun teipit olivat kastuneet.

Kommentit 6

Kirjoittajan tiedot

 1. Voi noita turhautumisen hetkiä ja onnistumisen iloa lopussa! Been there. Itse tekeminen tuntuu ainakin jälkikäteen aina niin palkitsevalta.

  • 🙂 Olet oikeassa! Kyllä sitä lopuksi sitten on tosi tyytyväinen mieli, kun on saanut jotain tehtyä.

 2. Hienoa työtä olette tehneet! Ja varmasti on hyvä mieli (isosta urakasta huolimatta), kun olette päässeet näkemään pohjan kunnon ja kaikki on nyt ”omilta jäljiltä”. Ihanaa venekautta ja hyviä tuulia purjeisiin!

  • Kyllä täytyy sanoa, että hyvä mieli tuosta tekemisestä ja tietysti veneen kunnosta ainakin tuli. Mukavaa vesilläoloa teille myös!

 3. Merenneito

  voi apua mitä kaikkea veneilijän pitää osata… Ahkeria olette tosiaan olleet! Ja tuo maalarinteippi-ongelma tuli huomattua, kun rapsutteli erinäisiä teippauksia ympäri venettä viime kesänä, kun se saapui Suomeen ja englantilaiset eivät olleet sitä pakatessaan teipistä pihistelleet… Otimme heti opiksemme.

  • Joo kyllä taidot karttuu, kun venettä rassaa. Mukavaa tosin jatkuvasti huomata, miten kätevä ja omatoiminen oma ukko onkaan! Ihaillen välillä seuraa sen puuhia. 🙂

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?