Kevään kunnostustöitä osa 1

Kevät on kyllä aina niin täynnä puuhaa, ettei nytkään ole paljon blogia kerinnyt päivittämään. Vene piti laskea jo toukokuun alussa olleessa yhteislaskussa mutta päivät eivät riittäneet kaiken kuntoonlaittoon, että siihen oltaisiin millään keritty. Näin amatöörituunaajana pelkkä veneen kunnostamisen suunnittelu vie valtavan määrän aikaa. Hommahan alkaa sillä, että epätietoisena lähtee koluamaan nettiä ja etsimään hyviä ideoita kunnostusta varten. Sitten tajuaa, että jokaisella on omat parhaat keinot ja kun loppujen lopuksi pitäisi päättää mitä itse tekee, niin onkin jo ihan pihalla, kun jokainen ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja. Sitten koittaa kysyä joltain tutulta ja sieltäkin saa hieman eri suunnitelman ja taas on homma lähtötekijöissään.

Nythän meillä suurena kunnostuksen kohteena oli veneen pohja, jota on nyt jo pari vuotta siirretty oikeastaan suurimmaksi osaksi oman tietämättömyyden takia eli mitä ihmettä sille pitäisi tehdä. Ihan hyvältähän se pohjimmiltaan näyttää vaikka väri olikin kulunut ja epäsiisti. Miten sillä nyt enää kehtaisi purjehtia yhden kesän? No ei mitenkään. Eli tuumasta toimeen. Edellinen omistaja oli hienosti jättänyt meille vanhat pohjaväripurkit, joten päätettiin sitten jatkaa samalla linjalla ja hankkia vastaavat uudet tilalle.

Ongelmaksi homman toteuttamisessa muodostui sitten se, miten pitkälle vanhaa pohjamaalia voisi voisi hioa ja voisiko siinä epähuomiossa tärvellä lasikuituakin. Maalinpoistoainetta koitettiin ostaa monet kerrat mutta kukaan ei osannut neuvoa, oliko geelit soveltuvia veneen pohjaan vai ei ja loppujen lopuksi tultiin siihen tulokseen, ettei sen kanssa uskaltanut tehdä mitään. Kun oltiin jo päätetty ettei geeliä käytetä, niin RTV:stä löytyikin juuri veneen pohjaan tarkoitettua maalinpoistogeeliä, joten sillä päätettiin edetä. Purkki matkaan ja hommiin. Kun oltiin katseltu muita geelejä, niin niiden vaikutusaika oli 15-30 minuuttia. Kun ostamaamme geeliä ruettiin sitten levittämään, huomattiin, että sen vaikutusaika olikin 4 tuntia. Loistavaa. Kun kello oli aloittamisen aikaan jo ilta kahdeksan, niin arvata saattaa kuinka myöhään siellä veneen alla sinä iltana aikaa vietettiin. Pimeässä hinkattiin viimeisiä geelejä pois ja pestiin painepesurilla pinnat puhtaaksi. Hohhoijjaa. Ei mennyt ihan niinku Strömsöössä.

geeli

Maalinpoistogeeliä levitettiin reilu kerros pinnalle ja sitten odoteltiin. (Geelin merkki oli muistaakseni Venezia ja tarkoitettu siis veneen pohjan antifouling-maalin poistamiseen)

geeli2

maaliskrapa

maalinpoisto

Kommentit 3

Kirjoittajan tiedot

  1. chieftain

    Teillä on kyllä kunnon mömmöt pohjassa, kun lupailtu 5 minuuttia venähtää neljään tuntiin 🙂 Siinä saattoi puolen yön jälkeen olla jo huumori koetuksella…

  2. Olet niin kovin oikeassa veneen kunnostamisen suhteen. Ostimme tänä keväänä mieheni kanssa moottoriveneen, joka onneksemme on ulkoa lähes priimakunnossa, mutta 90-luvun alussa, selkeästi miehisin ottein, tehty sisustus tiensä päässä. Suurin osa ajasta todellakin menee ideoiden etsimiseen netistä ja kun palanen sitten monen unettoman yön jälkeen vihdoin loksahtaa paikoilleen, homma eteneekin jo ihan mukavasti. Tykkään maanläheisestä blogistasi, vaikka blogimaailma on minulle lähes viisikymppiselle vieras planeetta 😉 Onnea ja jaksamista veneen kunnostamiseen.

    • Kiitos Saara kommentista! Mukava tietää, ettei ole yksin puurtamassa! Mukavaa veneilykesää teille!

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?