Pyöräretki Torisevan rotkojärville

Olin suunnitellut etukäteen pienen pyöräretken Virroilla ja koitin pitää sitä yllätyksenä ihan loppuun saakka nimittäin miehen innokkuus mennä paikkoihin laskee sitä mukaan, mitä enemmän se niistä tietää etukäteen. Pikkuyllätykset ovat siis paikallaan. Virtojen laivarannassa oli polkupyöriä lainattavana (ihan ilmaiseksi!!) ja vaikka ne onkin tarkoitettu yleisesti esimerkiksi kaupassa käymiseen, niin saimme luvan lähteä niiden kanssa hieman pidemmälle retkelle eli Torisevan rotkojärville. Mukaan pakattiin muutama tölkki jääkylmää soodavettä (vai olikos se lämpötila vain toiveajattelua). Sivuhuomautuksena muuten, nuo uudet tölkeissä myytävät vissyt on aivan loistavia veneretkellä ja monissa kaupoissa ne on lastattuna kylmäkaappeihin, eli valmiiksi viileää juotavaa.

P7071171Satuloita viriteltiin jo hieman korkeammalle.

Torisevan alue on muodostunut joskus 10 000 vuotta sitten mannerjään sulaessa paikalta ja kallioissa olevien jännitysten purkautuessa äkisti. Torisevan järviä on kolme ja niille kaikille on tyypillistä kapea ja pitkä muoto sekä korkeat kallioseinämät ja äkkijyrkät rannat ja syvät vedet. Paikka oli todella kaunis ja käymisen arvoinen. Rantoja pitkin ja kallioiden kautta kulkee myös Pirkan Taival -retkeilyreitti.

Laivarannasta Torisevalle on matkaa vain noin 4-5 km ja kelailimme sinne melko sukkelaan kuumassa auringonpaahteessa ja tietysti ylämäkeen. No onneksi ei sentään viimassa ja vesisateessa. Aluksi tehtiin pikku pysähdys yläisen Torisevan levähdyspaikalle, ehkä ihan sekin takia, että oli aivan törkeän kuuma ja oli mukava pitää pieni paussi. Kävästiin sitten katsomassa rannassa olevaa Virtain metsästäjien laavua ja siitä avautuvaa maisemaa. Hienolta näytti. Jatkoimme siitä sitten vielä hetken eteenpäin aina Alaiselle Torisevalle, joka on eteläisin kolmesta rotkojärvestä. Siellä on Lotta Svärdin jo 1936 perustama Kahvimaja. Tuo kahvila sijaitsee Alaisen Torisevan pohjoiskärjessä kallion laella ja sieltä avautuu upeat näköalat järvelle. Kahvila on muuten pysynyt melko samannäköisenä ihan alusta asti.

P7071167

Ennen päiväkaffetta teimme pienen luontopolkuilun lähimaastoon. Polun alussa oli ohjeita, miten toimia kun kohtaa karhun. Öhöm… Juurihan siitä oli lehdissä, kun Virroilla joku isä ja tytär olivat ajaneet skootterilla karhua karkuun. Karhu oli muuten saanut kynsillään räpsästyä skootterin rekisterikilpeä.

P7071130

P7071123

Jyrkät kallioseinämät nousivat pystysuoraan vedestä. Erään kallion nimi oli Inkerinkallio, josta aatelistyttö Inkeri Kurki oli traagisesti heittäytynyt kuolemaansa kuullessaan, että kielletty rakastamansa tavallinen talonpoika-poika oli menehtynyt taisteluissa.

”Joka ilta kävi hän kallion huipulla, polvillaan ollen rukoillen anteeksi tekoansa, ja viimein eräänä kuulakkaana syysyönä heittäytyi hän kolmannen Toriseva-järven synkkään veteen. Vielä näkyvät kalliossa tytön polven jäljet, ja kuutamoisena yönä voi mielikuvitukselle vapaa ihminen nähdä neidon haamun rukoukseen vaipuneena ja kuulla lohduttoman haikeata valitusta Inkerin kalliolta.” Aallotar-lehti.

P7071132

Ei se ole karhu vaan joku retkeilijä.

P7071143

P7071145

Vesi oli aivan tyyntä ja kallion päältä näytti melkein siltä, että veteen olisi voinut hyppiä ihan pelkästä hauskuudesta. Veteen oli kylläkin reippaasti matkaa vaikka kuvasta ei niin näykkään.

P7071147

P7071151

P7071159

P7071160

Tällä on tallottu monen puun varpaille ihan kulumiseen asti.

P7071110

P7071105

Nautimme Kahvimajalla paikalla leivotut omppupiirakat ihan aitiopaikalla. Omnomnom!

P7071162

Tässä kuvassa sain todisteita siitä, että yks matkalainen raaputtelee hyttystenpuremiaan oikein huolella ja jalat on todellakin sen takia ihan hirveessä kunnossa! Kaikenlaisia selityksiä on löytynyt sille, miksi jaloista välillä valuu pienet verinorot. BUSTED!

Takaisin matka ei tuntunut lainkaan niin raskaalta. Kun ensimmäisen ylämäen jaksoi polkea niin sitten tuntuikin, että loppumatka oli vain pelkkää alamäkeä. Paluumatka menikin huomattavasti nopeammin kuin menomatka. Olipas mukava retki!

Kirjoittajan tiedot

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?