Retkelle

Tein tuossa viime viikolla heräteostoksia kirjakaupassa. Matkaan lähti nimittäin Olli Aulion Suuri Retkeilykirja.

Etsiskelin tuossa aikaisemmin netistä hyviä retkireseptejä ja nuotiopullan teko-ohjeita ja ohjeita leivän leipomiseen retkikeittiössä. Kipasin työmatkalla Suomalaisessa Kirjakaupassa ja kuin tilauksesta siellä oli nostettu esille Suuri Retkeilykirja. Kirjan ensimmäinen painos taitaa olla julkaistu jo yli kymmenen vuotta sitten mutta tämä uusittu painot on ilmeisestynyt viime vuonna.

Kirjan sisältö vaikutti varsin loistavalta retkeilijän monitoimioppaalta. Sieltä löytyi tietysti nuo nuotiopullan teko-ohjeet ja leivän leipomiseen hyviä vinkkejä mutta näiden lisäksi rutkasti mielenkiintoista tietoa mm. ruokaan, solmuihin, vaatetukseen, tulentekoon, nukkumiseen, ensiapuun ja liikkumiseen luonnossa. Löytyipä hyviä vinkkeä myös vaikka saappaiden kuivattamiseen tai erilaisten kalojen kiinnipitämiseen. Pitää ehdottomasti päästä kokeilemaan noita nuotiopullia ja yllättämään mies. En ole aikaisemmin niitä tehnytkään. Sitten myös kiinnostaa loimulohen valmistaminen iltanuotiolla. Omnomnom. Leivän tekeminen onnistuisi varmasti meidän grillillä, mutta pitänee vielä hankkia siihen paistoritilä. Viime kesänä paistelin aamiaiseksi esipaistettuja patonkeja mutta ne tahtoivat muuttua hieman turhan tummiksi (lue musta), kun ne olivat suoraan paistoalustassa kiinni. Ehkä tuommonen ritilä antais enemmän semmosta uunin tuntua, kun vaan malttaa pitää kannen tarpeeksi kauan kiinni.

Kirja on valtava opus ja siinä oli melkein 600 sivua. Joka ilta, jos onnistuu selaamaan muutaman niksin ilman nukahtamista, niin eiköhän sitä jo jotain taitoja tule tälle kesälle opittua. Tulee kyllä mieleen ihan nuoruusvuosien partioleirit. 🙂

 

Kommentit 4

Kirjoittajan tiedot

 1. Elli-Jasmiini

  Tähän kohtaan on muuten ihan pakko sanoa, että ystäväni kanssa olemme tekemässä kirjaa. Keittokirjaa tai enemmänkin veneilijän ruokakirjaa. Sellaisia on jo olemassa, mutta me koitetaan olla ovelia ja tehdä tämä kirja meille kaikille. Jos siis on ajatuksia ja ideoita, niin laita tulemaan. Olemme avoinna kaikelle! Tänä viikonloppuna kuvataan taas iso läjä nuotioruasta ja varmasti tallennamme pari reseptiä takaraivolle. 🙂

  Elli-Jasmiini

  • Tuohan on kiva tietää! Oon ehdottomasti kiinnostunut tuosta veneilijän ruokakirjasta! Ilmoitelkaahan heti, kun sen voi jostain ostaa. Pitääkin katsoa mitä itse keksin. Ainakin retkikirjassa oli kiva idea laittaa kaikki leipäjauhot muovipussiin ja sitten vain paikalla kaataa vesi sekaan ja vaivata leipä pussissa. Täytyy testata tuota ja pistää sinulle tietoa, jos siitä on mihinkään.

 2. Olet varmaan kertonut mutta nyt en muista, onkos teidänkin grilli COBB ? Kokemukset leivänlaitosta siinä kiinnostaisivat. Kunnon halsteri on myös hyvä, siinä syntyy loimulohen sukulaisia; viime sunnuntaina grillattiin kuhafileitä ja silloin huomasi että olisi pitänyt öljytä halsteri kun paistaa vähärasvaista kalaa.

  Elena

  • Kyllä vain, Cobb-grillihän se ja ollaan oltu kyllä tosi tyytyväisiä siihen. Koitin käydä Tampereen Stokkalla hakemassa paistoritilää mutta koko Cobbia ei ollut enää valikoimissa. Netistä kylläkin saa.
   Muistelin että mullakin taitaa olla joskus kauan sitten ostettu, käyttämätön halsteri. Kiitos vinkistä. Pitääkin käydä kaivelemaan se esiin. Sehän onkin varmasti tosi helppo käyttää.

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?