Runkokatsastus

Eilen huomasin kauhukseni, että katsastushan onkin tänään vaikka jotenkin kuvittelin sen olevan vasta ensi viikolla. Pieni stressi iski heti, nimittäin katsastusta varten tulee olla seuran jäsen ja jäsenhakemukseen tarvitaan kaksi seuran suosittelijaa. Eihän meillä sellaisia tietysti ole, kun ei olla aikaisemmin veneilyn kanssa puuhattu. Toinen kauhukuvani oli se, että tarvitsisimme täksi päiväksi uudet soihdut ja raketit ja sammuttimen huollon ja tämän lisäksi pelastusliivit ja muut katsastustavarat pitiäsi kuljettaa veneelle. Pikainen soitto satamatoimistoon kuitenkin helpotti tilannetta ja minulle selvisi, että kyseessä on runkokatsastus ja jäsenhakemuksen voisi laittaa vetämään samaan aikaan.

Runkokatsastuksessa käytiin läpi veneen pohja ja sen läpiviennit, moottori ja sen tila ja muut putkitukset ja kiinnitykset. Katsastajan mielestä vene oli erinomaisessa kunnossa ja mitään valittamista ei löytynyt, päinvastoin ihmetystä aiheutti kaikkien vitkuttimien ja laitteiden loistava ja siisti kunto. Olimme tietysti kovin mielissämme kuullessamme tämän ja nyt on ehdottomasti varmempi olo veneen suhteen. Tehtiin varmasti oikein hyvä veneostos.

Katsastuksessa tuli lisäksi opittua sellainenkin asia, että hätäraketit ja soihdut kelpaavat katsastuksessa vielä kolme vuotta valmistajan merkitsemän parasta ennen päiväyksen jälkeen. Eipä tarvitse ostaa ihan kaikkia uusiksi. Vanhat raketitkin voi lahjoittaa paikalliselle navigointiseuralle, jotka sitten koulutuksissaan saavat opettaa niiden käyttöä tietojaan kohentaville veneilykurssilaisille. Eivät mene vanhat raketitkaan siis hukkaan. Lisäksi monissa paikossa on katsastuksen yhteydessä sammuttimien huolto erittäin edulliseen hintaan, joten eipä tarvitse niitäkään kiikuttaa erikseen huoltoon.

Satamatoimiston henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja auttavaista ja saimme kaikki paperit kuntoon. Lisäksi onnistuimme saamaan pienen varastotilan käyttöömme huokeaan hintaan, johon saamme hienosti vietyä kaikki veneen tarvikkeet ja lisävarusteet. Ihan loistava, koska kotona kaapit ja varastot tursuavat kamaa. Ehkä olis kevätsiivouksen paikka sielläkin.

Jäätä näytti olevan aika paljon vielä. Näinköhän jäät lähtevät ennen ajateltua vesillelaskua, 11.5. Sitä ennen on kuitenkin paljon hommaa laittaa vene vesillelaskettavaan kuntoon.

Kirjoittajan tiedot

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?