Sunnuntain tunnelmia ja spinnuilua

Missä on tuulet? Jotenkin tuntuu harmilliselta ajella moottorilla mutta pakkohan se on, kun tuulta ei ole nimeksikään ja muutaman mailin matkoista alkaa venyä 12 tunnin keikkoja. Sitkeesti koitimme nostella purjeita ylös ja kerran säädettiin spinnukin roikkumaan mastoon. Huom! Tuo oli sitten ihka ensimmäinen kerta omalla veneellä ja varmaankin elämäni kolman kerta kokonaisuudessaan, kun olen veneessä, jossa ajetaan spinnulla. Vienoinen tuuli hönkäili takaviistosta ja me olimme tikkana spinnupussin kanssa säätämässä kannella.

Teorisassahan tuo oli treenattu etukäteen jo. Mulla meinas jo mennä hermot koko spinnuun, tai oikeammin sen köysistön virittelyyn, sillä en meinannut löytää mistään fiksuja ja hyvin dokumentoituja ohjeita spinnun köysiä silmälläpitäen. Kuinka pitkä pitäis olla nostin (no tähän löytyi jo kiitos aikaisemmin jotain vastauksia), millaiset ja kuinka pitkät pitäisi olla skuutit, mihin tarvitaan gaijaa, mihin pylpyröihin köydet menevät ja miten ne ylipäätään kulkevat veneessä. Mies sitkeesti selvitti ja arvaili ja minä kommentoin sitten ajatuksia. Loppujen lopuksi selvää ohjetta ei löytynyt mistään, mutta kymmenistä eri lähteistä kasailimme ajatukset kokoon ja säädettiin pylpyrät ja köydet omasta mielestämme sopiville paikoilleen. Joku päivä teen kyllä vielä yksityiskohtaiset ohjeet kuvien kanssa koko spinnun käytöstä niin ei tarvi kenenkään muun enää etsiä vastauksia tuohon touhuun.

Ensimmäinen koitos meni lähes putkeen, mitä nyt koko rätti meinasi väkisin tuupata pullolleen jatkuvasti väärältä puolelta etuharusta. Kun sitten vihdoin kaiken säätämisen jälkeen saatiin purje ylös, lakkasi tuuli ihan samantien. Oli siinä parilla onkijalla ihmettelemistä, kun seurasivat meidän touhua. Hetken, kun siinä ihmeteltiin, että missä vika, niin tuuli kääntyi 180 astetta ja alkoikin puskea meitä vastaan. Rätti alas vaan ja jatkettiin ilman. Ei voi väittää olleen kovin mieltä ylentävä tai onnistunutkaan kokemus mutta köydet jätettiin valmiiksi hollille seuraavaa yritystä varten, jos sellainen ilmaantuisi. Ensimmäinen yritys ikuistettiin kuitenkin kameraan ja voidaan todeta, että siellä se roikkuu mastossa.

P6300129

Ensimmäinen spinnukokemus. Ei näytä pallokkaalta.

Piti vielä ajella jonkin matkaa ennen kuin pystyttiin koittamaan uudelleen. Säätöä, äheltämistä, veivausta ja trimmausta. Köysien siirtämistä oikealle puolella haruksia ja genoan köysiä. Purje ylhäälle, innostus kovimmillaan….pläts. Mahalasku jälleen kerran. Tuuli loppui taas viime hetkellä.

Matka loppui tuolta kertaa kesken, kun saavuttiin päämäärään Kipparinmaalle. Saimme olla koko mökillä ihan ylhäisessä yksinäisyydessämme. Ei ristin sielua missään. Itikat vain inisivät metsikössä. Grillailua, saunomista ja naku-uintia sateessa. Aah. Kesäloma! Silmät ummistettiin sateen ropinaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime hetken heräteostos ennen lomaa. Aurinkopaneeli pelittää aika mukavasti jääkaapin kylmentämiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Kommentit 6

Kirjoittajan tiedot

 1. Hei, jään odottamaan tuota kuvallista spinnuohjeistusta ! Mielellään vielä niin että henk. 1 tekee tätä ja henk 2 tekee tätä. Toki meillä merellä purjehtivilla on helpommin harjoittelutilaa jossa ei tule ranta vastaan. Nimim. Spinnu vielä pussissaan

  • Minäpäs rupean räpsimään kuvia niin saadaan tuokin ohje valmiiksi! Itse olisin kovasti kyllä kaivannut moista ennen meidän koitoksia.

  • Kiitosta kiitosta. Hyvin (vaihtelevasti) tää on alkanut. Koskas saa muuten rueta kattelemaan perävanaan ja ootteleen Minkin ohitusta? Millon pääsette matkaan?

 2. Elli-Jasmiini

  😀 Ihan tuli mieleen ne kerrat, kun itse ekaa kertaa kokeiltiin spinnua. Kuvallinen ohjeistus olisi paikallaan, koska se eka kerta on silkkaa pään rapsuttelua. Nyt kun sitä on harjoiteltu, se on kivaa. Tosin se on sen verran tarkkaa puuhaa, ettei nyt tänä kesänä oteta koko purjetta lomalle mukaan. Pikkukippari ei ole mikään spinnupurjehtija. 🙂
  Aurinkoista lomaviikkoa!

  • Joo kyllähän meilläkin vähän säädettiin köysien kanssa ja sitten oltiin niiden kanssa väärällä puolella sivuverkkoja ja vähän se oli säädön puolella mutta loppujen lopuksi onnistui 🙂 Mutta tosiaan saahan sitä kyllä tuommosissa kapeissa paikoissa aika kieli keskellä suuta ajella tuon kanssa. Tuulet kun tuntuvat pyörivän melko lailla saarten ja maanmuotojen välissä. Tuossa spinnun kanssa sen juuri huomaa parhaiten. Mutta kyllä se kaivellaan taas esiin, kun sopivaan tuuleen päästään 🙂

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?