Veneilyä ilman purjeita

Kaikki illat on mennyt veneilykurssin käytännöntreeneissä ja omalle veneelle ei ole ollut lainkaan aikaa. Viikonloppuna oli vielä kurssin retkiviikonloppu ja paineltiin moottorilla semmoiset 75 nM. Sää kyllä suosi matkalaisia ihan eri tavalla kuin tänään täällä Tampereen suunnilla.

Teimme matkalla erilaisia harjoituksia, yhtenä mies yli laidan -treeniä. Pitäisi varmaan harjoitella purjeillakin tuota joku ilta, että tosipaikan tullen homma tulisi selkärangasta. Kiinnitettiin fenderin köysi lenkille ja kumipollukka lensi peräaaltoihin lukemattomat kerrat. ”Mies yli laidan!” -huudot kantautuivat ruoriin ja saman tien alkoi Wilsonin käännöksen suorittaminen. Kaasuun ei kosketa vaan ruoria pyöritellään niin kauan että vene on alkuperäisestä menosuunnasta 60 asteen keulakulmassa. Tämän jälkeen pyöräytetään ruori toiseen suuntaan ja kuin ihmeen kaupalla vene palaa aina samalle kulkureitille kuin alunperin on tultu mutta tietysti päinvastaiseen suuntaan. Oikeassa tilanteessa on hyvä vielä heittää pelastusrengas kyydistä tippuneelle. Laitasuoja saatiin joka kerta hienosti nostettua takaisin telineeseensä vene tuulen alapuolella.

siilinkari

Siilinkarin sektoriloisto aamuauringossa

koiranputki

Pysähdyimme Vähä-Lammisaaressa lounaalla ja kävimme katsastamassa saaren talkooväkeä. Kesäkeittiön katos rakentui hyvää vauhtia, tuvan ikkunat olivat nyt läpinäkyvät ja sauna tuoksui puhtaalle. Kyllä nyt kelpaa kesäretkeläisten käydä visiitillä.

veneet-laiturissa

Talkooveneitä Vähä-Lammisaaressa

kesakeittio

matot-ja-takka

koysi

laituri

Laiturillakin voi lähteä vesille

Matka jatkui Murolen kanavan läpi, jossa ryystettiin vielä kupposet kahvia. Allekirjoittanut istui siinä hetken Näsi-Maijankin takapenkillä mutta onneksi ei tositoimissa. Venepoliisit kun sattuivat olemaan satamassa valitettavasti ilmeisesti paikalta kiinni saadun ruorijuopon takia ja kurssilaiset pääsivät tutustumaan laiturissa olevaan Näsi-Maijaan ja venepoliisien tehtäviin. Kiitokset esittelystä!

nasimaija

murole

Murolen kanavassa

tarjanne

vedenkimallus

Aurinkon painuessa pikkuhiljaa metsien taakse, päästiin vihdoin päämäärään eli Riekkolaan. Saunottiin ja syötiin ja sitten uni jo maistuikin niin makoisasti.

Sunnuntaille oli luvattu 99% todennäköisyydellä sateita, joten kotimatkalle lähdettiin heti pian aamupalan jälkeen. Matka taittui nopeasti ihania ja tyyniä maisemia katsellen. Lounaspysähdys taas Lampparissa ennen kuin ensimmäinen kurssilainen jätettiin Kämmenniemessä pois kyydistä. Täytyy sanoa, että on se 1% todennäköisyyskin mahdollista. Nimittäin sadepisaroita ei nähty vaan sää jatkui ihanan aurinkoisena ja lämpimänä.

tyynta

aunessilta

peraaalto

Käytännön veneilykurssi on nyt ohi, kaikki oppilaat tuntuivat tosi tyytyväisiltä ja uutta oppineilta. Hienoa! Lomien jälkeen jatkuu sitten venepäälliköiden koulutus eli siellä sitten taas keikutaan mukana. Toivottavasti kurssille löytää kaikki innostuneet. Se on kyllä itselleni ollut se paras kurssi käytännön taitoja varten. Suosittelen!

 

Kommentit 2

Kirjoittajan tiedot

  1. Elli-Jasmiini

    Nässyn kanava! Wau! Siitä on todella monta vuotta, kun siell äon istuttu veneen kannella odottamassa avautumista. Miten on, onkohan satama yhtä suosittu kuin ennen? Ihanan idylli kanava, joita ei täällä merellä kyllä juurikaan ole. Kyllä taas nousi järvikuume ihan omiin lukemiin. Lomaa odotellessa ja Saimaan karttoja lueskellessa!

    Tuo miesylilaidan! -harjoitus on sellainen, jota meillä harjoitellaan lasten hukkuvilla leluilla, fedareilla ym. Liian vähän sitäkin ja luulenpa, että tänä kesänä treenataan sitä kerta jos toinenkin. Purjeilla tietenkin. Vahinko vain, että jos se joskus oikeasti tapahtuu, sää tuskin on hieno ja aurinkoinen. Mutta harjoitus tekee mestarin!

    • Tuo Murole on kyllä oikein kiva paikka. Viime kesänä, kun pysähdyttiin siellä niin ei ollut kioskia, ei ravintolaa, ei mitään mutta nyt oli kaikenlaista tarjolla ja paikalla oli varsin runsaasti pyöräilijöitä, motoristejä ja veneilijöitä. Sunnuntaina oli jopa kirpputori parkkipaikalla.

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?