Venetalkoissa

Nyt on jo kaksi viikkoa Näsijärven jäiden lähtemisestä ja veneiden kevätkunnostus on varmasti kovimmillaan. Meillä homma alkoi jo ennen jäiden lähtemistä ja veneellä on käyty tiuhaan tahtiin laittamassa kaikenlaista pientä ja suurempaakin kuntoon vesille laskua varten.

Jänissaari

Oli muuten hikinen puuha irroittaa vanha polttoainesuodatin. Huhhuh sentään, miten tiukkaan se oli jumittunut ja meidän harmiksi suodatin oli vielä sellaisessa paikassa, ettei siitä saanut sormilla oikein minkäänlaista otetta. Käänneltiin ja väänneltiin ja koitettiin pahoinpidellä sitä ruuvimeisselillä, vasaralla, sorkkaraudalla…no ei sentään sillä, mutta kaikenlaisia keinoja kyllä koitettiin sen irroittamiseksi. Mikään ei auttanut. Mielessä kävi jo porata sen kylkeen reikä ja laittaa siitä ruuvimeisseli läpi vääntämistä varten mutta päätettiin kuitenkin tehdä tutkimusretki Motonetin filtterinirrotustyökaluosastolle, josta löytyikin jonkinlainen irrotustyökalu matkaan.

Meille olis parhaiten soveltunut sellainen vekotin, minkä olisi saanut suoraan filtterin päälle kuppimaisesti mutta niitähän ei tietysti ollut sopivan kokoisia. Ostettiin sitten vekotin, jossa oli pyöränketjua ja sen sai lenkille filtterin ympärille. Sehän ei meinannut sekään sopia tuohon ahtaaseen filtteriloveen ja saatiin ähellettyä vielä senkin kanssa ainakin puolisen tuntia. Filtteri oli kyllä varsin kärsineen näköinen, kun se vihdoin antoi periksi. No, nyt ei pistetty uutta filtteriä ihan niin kireelle.

Kärsinyt filtteri

Kerroinkin jo aikaisemmin kuinka moottorista oli jäätymisplugi popsahtanut pihalle talven aikana, joten moottorin toiminta tai toimimattomuus oli meille suuri mysteeri ja jännityksen aihe. Moottorista ei ollut valunut pilssiin kuin ihan tilkka glykoli-vettä, eli suhteellisen hyvä jäätymissuoja moottorissa on kuitenkin ollut. Koitimme etsiä vastaavaa uutta plugia netistä vanhan tilalle mutta, kun semmoista ei löytynyt, niin rupesimme tutkailemaan vanhaa plugia tarkemmin. Siinähän ei ollut mitään rikki. Se oli vain tippunut moottorin kyljestä ja oli hyväkuntoisen näköinen. Plugi oli ollut selvästi kiinni jonkinlaisella liimalla tai silikonilla.  Löysimme Motonetistä Loctiten harmaata moottorisilikonia, joka ei ole syttymisherkkä ja soveltuu kuumiinkin pintoihin. Pistimme siis vanhan plugin takaisin moottorin kylkeen silikonilla ja jätimme kuivumaan.

IMG_4958

Silikoni sai kuivua jokusen päivän ja viime viikonloppuna päätimme käynnistää sen ja katsoa, miten plugi pitää ja ylipäätään katsoa saadaanko moottori käyntiin talven jäljiltä. Jännitystä toi myös se, että vuotaisiko moottori jostain kohti ja oliko ehkä jäätyminen tehnyt jotain tuhoja sille. Moottori ilmattiin ja viereen raahattiin reilusti vettä ämpäreissä jäähdytystä varten. Heti ekalla yrityksellä se pyörähti mukavasti ja lupaili mukavasti. Muutaman yrityksen jälkeen moottori lähtikin käyntiin. Plugiliimaus piti loistavasti, vesi kiersi ja moottorista ei pulpunnut mistään vettä vaikka aika kauan se sai siinä lämmetä. Taidettiin siis päästä ihan vain säikähdyksellä. Edelleenkään ei kyllä voi olla varma, oliko plugi irronnut vain muuten vaan, vai oliko se tapahtunut jäätymisen takia. Ongelmia moottorin kanssa aiheutti nyt vain starttimoottorin löysä sähköjohto, joka jo viime kesänä irtosi kerran vesillä ollessamme. Pitää siis koittaa vielä katsoa tarkemmin, miten sen saisi kiinnitettyä paremmin. Moottori saatiin käyntiin ja glykolivedet saatiin kerättyä ämpäriin eli mission accomplished.

Windex tietysti syksyllä osui taas mastonosturiin ja sen toisesta sakarasta irtosi pieni laatta. Se saatiin nyt fiksattua taas kuntoon kunnon pikaliima-erikeeper-seoksella. Mikään kaunishan siitä ei tullut mutta sitä tuskin huomaa muut kuin tikun nokassa lepuuttelevat lokit. Pitää muistaa varoa, ettei se nostossa taas ota osumaa. On se kumma, miten sitä etukäteen muistaa varoa mutta sitten, kun on työn touhussa, niin jossain vaiheessa se osuu nosturiin.

IMG_4962

Muut laskua varten listalla olleet hommat saatiin tehtyä jo viikko sitten mutta säästimme vielä pesun ja vahauksen sunnuntaille. Pesu tehtiinkin nyt tosi perusteellisesti. Juuriharja senkun viuhui, kun kaikki sammalet irtosivat pienistä raoista. Viime kesänä kun veneilyä tuli loppujen lopuksi tehtyä koko ajan hirveällä kiireellä ja aikaa oli tosi vähän veneen huoltoon, niin teimme peruspesut mutta silloin ei keritty keskittyä pieniin yksityiskohtiin. Mitenkähän kauan tuollaisen pienen sammalen kasvaminen oikein kestää? Sitä oli kasvanut veneen reunassa olevan muovisuojan rakoon, ja orastavaa vihreyttä löytyi myös knaabien ja pylpyröiden ja pienten kolojen syövereistä. Kansi ja kyljet tulivat kyllä putipuhtaiksi.

VesiletkuVesiletkun liityntään piti käyttää hieman mielikuvitusta ja jeesusteippiä. Vettä tuli onneksi veneelle asti.

Vahaus ei ole meillä kummankaan mielipuuhaa ja tietysti äitienpäivänä kaikki kaupat olivat kiinni ja emme saaneet mistään uusia kiillotuslaikkoja vahauskoneeseen. Miksikähän tuokin hankinta piti jättää taas viime tinkaan? Homma tehtiin siis suureksi osaksi käsin ja hartiat ja käsivarret maitohapoilla hinkattiin kylkiä kiiltäviksi. Hyvähän siitä tuli mutta ihan hirvee homma siinä oli.

Veneen pesu

vahaustaWax on – wax off – wax on – wax off…

Jänissaaren veneiden yhteislasku oli muuten jo nyt viime viikonloppuna. Meille lasku sattui huonoon hetkeen, koska olimme loppuviikon Saksassa synttäreillä. Lasku täytyy tehdä nyt jossain vaiheessa omin neuvoin. Sunnuntain käynnin perusteella veneitä on kyllä vielä varmasti enemmän ylhäällä kuin vedessä, eli varmaan löytyy sopiva päivä, kun muillakin on nosturin tarvetta. Ei tarvitse yksin tilata isoa autoa paikalle.

Ihanaa, pian pääsee vesille!

 

Kommentit 6

Kirjoittajan tiedot

 1. Elli-Jasmiini

  Hyviä kuvia. Ihan jotenkin tosi tutunoloista puuhaa, vahaamista, silkkaria ja asennetta. 🙂

  • Kiitos! Nyt, kun saa vielä sään kohdilleen ja veneen veteen, niin kuvista voi tulla vielä mukavampia 🙂 Sää alkaa vain näyttää tosi huonolta!

  • No kyllä! Parkkipaikka jatkuvasti ihan täys porukkaa. Varsinainen miesten ikea!

 2. Kohta vesillä 🙂
  Ihanaa! Kohti kesän seikkailuja 🙂

  t. Purjeen Viemää

  • Sanos muuta! Hieman on jo harmittanut, ettei keritty yhteislaskuun ja pitää muutama päivä odottaa omaa vuoroa mutta pian pääsee! Nyt toivotaan kaunista ja aurinkoista ja lämmintä ja sopivan tuulista ja kaikin verroin mukavaa kesää.

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?