Viimeinen etappimme pohjoisessa

Virrat. Lähdimme Kalliomäestä sadepäivän jälkeen ja kuin ihmeen kaupalla taivas aukeni juuri, kun irtauduimme laiturista. Pian oltiinkin jo riisumassa sadevaatteita ja vetämässä sortseja jalkaan. Pärryytimme moottorilla pois kapeikosta ja sitten vetäsimme purjeet ylös. Väylät ja järvet olivat melko kapeita. Vaikka reitti mutkitteli eri ilmansuuntiin niin tuuli tuli koko ajan edestäpäin. Varmaan se pääsi mukavasti mutkittelemaan kapeiden vesien mukaisesti ja kiusasi meitä. Me teimme vendoja tiuhaan tahtiin ja kiskottiin genoaa puolelta toiselle. Rasvasaaren kohdilla puhurit yltyivät jo niin, että vendojen tekeminen, purjeiden trimmaaminen ja kartanlukeminen eivät meinanneet enää onnistua samaan aikaan, joten vetästiin genoaa sisään Näntönsalmeen tultaessa. Vesistö senkuin kapeni ja päätettiin napata purjeet kokonaan pois ja jatkaa moottorilla. Tuohon ehkä suurempi syy oli se, että nälkä rupesi jo kurnimaan ja syöminen, kartanluku, purjeiden trimmaus ja kryssiminen eivät enää noissa kapeikoissa olisi luonnistuneet samanaikaisesti meiltä kahdelta mitenkään. Pitäisi keksiä joku järkevä tapa kiinnittää kartta veneeseen niin, että sitä pystyisi helposti seuraamaan pinnasta.

P7061016

Näntönsalmen sektoriloisto

P7061031

Savisaaren sektoriloisto

P7061032

Joutsenia on näkynyt matkanvarrella paljon. Nyt kerkesin nappaamaan kameran juuri käteen, kun ne lensivät ohitse.

P7061040

Mattimyöhänen kulki vähän matkaa edellisen parin perässä ja huusi jatkuvasti. Liekö ollut niiden poikanen.

Tekastiin siinä pientä lounaspalaa ja huristeltiin moottorilla eteenpäin. Vaikka sitten Vaskivesi levittäytyikin jo mukavan purjehdittavana eteemme, niin kökötimme paikoillamme laiskoina ja todistelimme itsellemme, miten oli ihan ok myös mennä moottorilla vaikka edessämme purjevene kryssikin mukavalla tahdilla ja takana tullut vene teki samoin. Eipä meidän sitten kauaa tarvinnutkaan moottorilla päristellä, kun saavutimme edessä menneen veneen ja kuinka ollakaan meidän yllätykseksemme sieltä huudeltiin ja huidottiin varsinaiseen tahtiin meitä pysähtymään. Veneen moottori oli rikkoutunut heti ensimmäisellä purjehduksella ja miehistö epäili mahdollisuuttaan päästä lopuista kapeikoista pelkillä purjeilla läpi Virroille ja pyysivät meiltä hinausapuja.

P7061050

P7061055

Koirulikin sitten rauhottui, kun pääsi hinaukseen.

Napattiin vene perään ja puksuteltiin vielä pitkä tovi Virtojen satamaan. Muuten meillä tuossa tuota hinausköyttä ei ole oikeastaan tarpeeksi paljon. Kannattaa laittaa ainakin 30 metriä köyttä ja köysi olisi hyvä olla vielä joustavaa, jotta se ei napsahda nykimisessä poikki. Lisäksi vene olisi hyvä kiinnittää niin, että se kulkisi ihan hinaavan veneen perässä keskellä, jotta mahdolliset ongelmat minimoituisivat. Eipä tuossa meidän tavassa ole oikein mitään virallisten ohjeiden mukaista mutta vene kulki kyllä ihan mukavasti perässä. Ja kylläpä siellä loppureitin kapeimmissa paikoissa olisi ollut aika tekeminen purjeilla vastatuuleen ja oikeastaan muutamassa kohdassa oli aivan tuuletonta.

Perässämme tullut vene ohitti meidät ihan Virtain sataman edustalla. Ehkä Viherryksen blogista löytyykin jossain vaiheessa kuva meistä vetojuhtana. Vene saatiin hienosti omalle paikalleen ja mekin päästiin kiinnittymään Virtain sataman uuteen ja hienoon vieraslaituriin.

P7061060

P7061061

P7061063

P7061078-2

Vanha vieraslaituri oli täynnä.

Siinä laitellessamme purjeita pussiin saimme vielä yllätykseksemme kiitosvierailun hinaamaltamme veneeltä ja mukanaan heillä oli kiitokseksi viinipullo ja karkkipussukka. Kiitoksia! Viinin nimi sopi vielä tilanteeseen kuin nakutettu, sillä Pech tarkoittaa saksaksi epäonnekasta.

P7061066

Virtain uimaranta oli saanut juuri uuden uimahyppytornin. Se oli jo kovassa käytössä. Kävästiin kokeilemassa paikalliset burgerit. Moneskohan burgerin kuva tämä jo on blogissa? Hyvää oli ja muutkin annokset aiheuttivat pientä annoskateutta tarjoilijoiden niitä kuljettaessa naapuripöytiin.

P7061073

Rannan Baarpuurissa oli Chilipäivät ja tarjolla chiliburgeria.

P7061076

P7061071

Uusi hyppytorni avattiin torstaina.

Ilta kääntyi jo aamuun, kun Viherryksen kanssa napattiin kamerat käsiimme ja tallensimme lahden pohjukasta nousevan usvan. Tässä aamuyön tunnelmia. Kannattaa kurkata myös Viherryksen blogia, jos sinne ilmestyisi samoja maisemia.

P7071083

P7071086

P7071092

P7071095

P7071098

P7071103

 

Kommentit 5

Kirjoittajan tiedot

 1. Hienoja kuvia olet ottanut 🙂 meidän Virtain reissu pitäis aloittaa vasta tänään, mutta tässä on taas kesälomalla niin kiireistä, ettei välttämättä ehdi Virroille asti. Kahtotaan.. se Virtain satamakuppila tunnetaan muutan nimellä ”Rantaterde” ja se on palvellut Minkki Crew:n kantapaikkana juo vuosia. (H-M:n mökki on Virroilla)

 2. :-). Nyt kotokoneella. Lähetän teille vetokuvia ym. piakkoin 🙂

  Ihan mielettömän hyvin onnistuneita kuvia, varsinkin tästä ihanasta ”elokuvamaisesta” usvasta!

  • Olisikin hauska saada noita kuvia, missä itse puuhastelee veneessä. Niitä, kun ei oikein saa mistään. Niin harvoilla tuntuu olevan kamerat käynnissä. Kiitos!

 3. Mathias / Arctic Sailing

  Ihania kuvia ja hienoja reissuja teillä. Mielenkiintoista kuulla uusista paikoista. Suomenlahdella ja saaristomerellä paikkojen sijainnit ovat jokseenkin tuttuja, mutta teilläpäin en ole koskaan purjehtinut saati vilkaissut merikarttoja. 🙂

  • Kaihoisasti aina katselen noita mereltä olevia kuvia mutta tämä reissu on jo osoittanut, että tälläkin on näkemistä vielä moneksi kesäksi ja kaikkia paikkoja ei mitenkään pysty näkemään kerralla. Monia upeita maisemia on vielä kuvaamatta 🙂

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?