Virtain perinnekyläilyä

Niinpä sitten sattui, kun oltiin Virtain rantaterassilla, että paikalle osui yllättäen serkkuni miehensä kanssa. Olipas mukava nähdä pitkästä aikaa. Käytiin saunomassa heidän mökillä ja morjestamassa samalla myös enoani eli kummisetääni mökin lähettyvillä. Sovittiin sitten vielä maanantaille lounastreffit porukalla ja silloin suunnattiin autolla Virtain perinnekylään. Tuonne ilmeisesti pääsisi myös veneellä johonkin lähettyville Herraskosken kanavan viereen. Kanavan kautta pääsee Toisvedelle, joka on huomattavasti leveämpää baanaa purjehtia kuin Virtain eteläpuolella olevat vesistöt. Valitettavasti Herraskosken sillan korkeus on 7 m eli meidän veneellä ei sieltä alta pääse ilman sanomista. Herraskoskella on kyllä jonkin sortin veneiden kallistaja, mutta en osaa sanoa, miten se oikein käytännössä toimisi. Se jäi vielä arvoitukseksi.

P7081180

Herraskosken kanavassa ei ollut ruuhkaa. Avataankohan sitä edes joka päivä? Kanava näytti varsin kauniilta jalopuureunuksineen ja Toisvesi olisi houkutellut purjehtimaan.

P7081182

Herraskosken siltaa peruskorjattiin. Kanava näytti oikein kauniilta. Se on 800 m pitkä ja reunustettu nätisti luonnonkivillä.

Perinnekylä oli varsin laaja kokonaisuus kaikenlaisia paikalle tuotuja vanhoja hirsirakennuksia. Mettiköstä löytyi vanha ensimmäisen maailmansodan aikainen linnoitus. Saksalaiset olivat puskeneet ylös joelta ennen Herraskoskea ja suomalaiset venäläisten avustuksella olivat pitäneet vahtia metsässä. Aegir siirtyikin nöyrästi saksalaisten puolelle etulinjaan, kun me muut jäimme tutustumaan paikalla olleisiin juoksuhautoihin ja korsujen jäänteisiin. Kovaa hommaa ollut tuo.

P7081185

Virroilta löytyi myös kirkkovene Koro nimeltään. Oli hieman pienempi kuin Ruoveden Eeva.

P7081187

Kanavamuseosta löytyi vanhat kanavan sulkunappulat. Näytti varsin järeältä.

P7081188

Perinnekylässä pystyi harrastelemaan vaikka ratsastusta. Paikalla oli muutakin nuorille suunnattua tekemistä.

P7081189

P7081192

Aitassa oli varmasti säilytetty jotain arvokasta, kun näin järeät lukotkin on tarvittu.

 

P7081199

Ryhmäkorsu oli säilynyt vielä melko hyvänä.

P7081198-2

Korsussa oli vanha kamiinakin vielä tallella.

P7081202

Juoksuhautoja. Melkein kaikki juoksuhaudat olivat jo kasvaneet umpeen mutta näitä oli joku vuosi sitten käyty avaamassa ihan lapiotalkoilla.

P7081206

P7081209

Vanha ryhmäkorsun raunio.

Kommentit 2

Kirjoittajan tiedot

  1. Samoissa maisemissa käytiin 🙂
    Ompa upea kuva Herraskosken kanavasta! Pohdimme samaa kallistusmahdollisuutta, josta olimme kuulleet. Ilmeisesti kallistusmahdollisuus ei ole enää olemassa. Tosin kuulemma toisvedellä ei ole mitään…

    • Jäätiinkin miettimään, että pääsittekö Toisvedelle. Joskus siellä on kuulemma pidetty purjehduskilpailuja paljonkin ja silloin aina veneet kallistelivat päästäkseen sillan ali. Taisi sitten into lopahtaa siihen touhuun.

Vellamo

Haluatko jättää kommentin?